Musik

For musiks vedkommende, så var det bare skønt at stå med 20 elever, der bare gerne ville spille musik og som interesserede sig for faget.

Musik på Lilleskolen

Tekst, musik og indspilning med børn: Hasse Krüger Hind, lærer siden 2012
album-art
Børn synger
00:00
album-art
Børn synger 2
00:00
album-art
Om sanglegen
00:00
album-art
Musik og sanglege i Indskolingen
00:00
album-art
Om musik Poul
00:00

Linjefagene i overbygningen fra 2006

Dette indlæg er skrevet af Susanne Abildgaard, lærer og souschef fra 1990-2021

Da jeg startede på skolen i 1990 holdt skolen til i Tommerup og hed Stærmose Lilleskole. Jeg skulle undervise i musik og dansk/projekt i overbygningen. Jeg blev noget forbavset over at finde ud af, at musiklokalet var noget, der nærmest var en gammel garage. Der var gamle tæpper på gulvene og ingen vinduer – det var lydisolering. Ikke desto mindre, så blev der spillet musik i den helt store stil. Jeg mærkede hurtigt, at omgivelserne betød mindre, når bare musikken svingede.

Skolen flyttede til Odense, hvor vi også nåede at have musiklokale flere forskellige steder, inden det blev besluttet at bygge et musikhus. Det var fuldstændig fantastisk. Pludselig kunne musiklæreren skelne de enkelte instrumenter fra hinanden, og hverken elever eller lærere var helt blæst, når vi gik derfra. Det kan godt være, det var meget romantisk med god gammel garagerock på Stærmose, men det var godt nok ikke sundt for ørerne. 

Alt var godt med det nye hus, men vi stod med det problem, at det jo ikke var alle elever, der brændte for musikken. Nogle ville f.eks. meget hellere have billedkunst eller drama. I 2004 besluttede vi at lave linjefag i overbygningen. Vi tilbød musik, drama, billedkunst og idræt i to moduler om ugen. Eleverne valgte et linjefag i 7. klasse og havde det samme fag til 9.klasse, hvor de så fik en udtalelse vedlagt deres eksamensbevis. Vi var spændte på, om eleverne fordelte sig nogenlunde ligeligt mellem fagene.

Det gjorde de heldigvis. Fordelene ved linjefagene var mange. For musiks vedkommende, så var det bare skønt at stå med 20 elever, der bare gerne ville spille musik og som interesserede sig for faget. For overbygningen betød det tillige et bedre fællesskab, for nu havde man ikke bare sin egen klasse, men faktisk også en klasse på linjeholdet. Denne klasse bestod af elever fra alle tre overbygningsklasser, og det sammenhold, de fik, smittede i høj grad af på hele stemningen.

Musical

Den årlige musical havde i mange år været et fælles projekt i overbygningen. Nu blev linjefagene brugt på den måde, at drama stod for skuespillet, musikholdet for musikken, billedkunst for scenografi og idræt for dans. Det viste sig senere, at det måtte blødes lidt op, da flere også havde lyst til at prøve andre ting af end det, de havde på linje, så det udvikler sig stadig. Jeg gik på efterløn i 2021, men nyder stadig at blive inviteret til musical på Lilleskolen.

Vi bygger afrikanske djember

Dette indlæg er skrevet af Susanne Abildgaard, lærer og souschef fra 1990-2021
I 1996 havde vi en forælder, Steen Lyck, som var en formidabel trommeslager, og han kunne ovenikøbet bygge trommer. Han tilbød at hjælpe os med at bygge afrikanske trommer. De bestod af mælkejunger, som fik skåret bunden ud, hvorefter de blev malet og beklædt med dyreskind, i vores tilfælde kalveskind. Det var nok et lidt større projekt, end vi lige havde forestillet os😊. Trommerne skulle sprøjtemales, så langt, så godt. Så skulle skindene garves. Da vi blev præsenteret for skindene, var de stadig fyldt med fedt, som skulle skrabes af. Det var lidt af en udfordring for mange af de unge, og for mig, for det stank, så man ikke begriber det. 

Det var så slemt, at Palle, en af de unge, fik lov til at ryge sine franske Gauloises i klassen (det var dengang), bare for at tage den værste lugt. Den næste udfordring var at binde og stramme de snore/stropper, der skulle holde skindet på plads og holde det stramt. Det var noget, der gav nogle pæne vabler. Til sidst kom det virkelig sjove, som var at lære at spille på trommerne. Det stod Lyck også for, og vi blev så gode, at vi tog ud og optrådte med trommerne gennem nogle år. Vi spillede i børnehaver, på plejehjem, på skoler m.m. Det var tider. Jeg vil også lige nævne, at det var en forælder, Bjarne, der transporterede trommerne hen i sin kassevogn, når vi skulle ud og spille.
Vi har siden haft god gavn af trommerne, og der er da stadig nogle stykker i brug.
Tak Lück og tak Bjarne

Vi bygger afrikanske djember - galleri

Musik

Koncerter i byen

Indspilning

Dette indlæg er skrevet af Anders Lindø, lærer på Lilleskolen siden 2003

Lilleskolen begyndte at lave indspilninger i 1992. Peter Pahnsen indspillede på Rytmeposten med en gruppe, Regnbuen. Det blev udgivet på kassettebånd. Susanne indspillede også samme sted med Lilla og indspillede senere via Ungdomsskolen og Ole Kjellerup. Dengang udmøntede det sig i fysiske CD-er. Det var stort. I kan se par eksempler på covers her på siden.

Da jeg begyndte på skolen (2003) fortsatte interessen for at indspille med linjeholdet. De første år, jeg var involveret i det, havde vi både Susannes søn, Jonas, inde over, og senere Mikkel, en forælder. Jeg kan huske, at jeg i vinteren 2012 købte en MacBook og et lydkort samt en skolelicens til ProTools, og siden da, har det været mig, der har stået for indspilningerne sammen med Susanne og nu Mille.

Der har været lidt huller undervejs – en lærerkonflikt (2013), en virus mm., men det er fortsat en ting, vi prioriterer og gør en indsats for at nå hvert år med linjeholdet. Det er både sjovt og lærerigt for ungerne at opleve, hvordan musikken virker, når den skal indspilles, og man pludselig kan høre alle detaljer og dykke ned i de mindste ting.

album-art
Indspilning 1
00:00
album-art
Indspilning 2
00:00
album-art
Indspilning 3
00:00
album-art
Indspilning 4
00:00
album-art
Indspilning 5
00:00
album-art
Indspilning 6
00:00
album-art
Indspilning 7
00:00
album-art
Indspilning 8
00:00

Indspilninger covers

Lilleskolefestival

Dette indlæg er skrevet af Susanne Abildgaard, lærer og souschef fra 1990-2021

Hvert år mødes musik-og teaterglade unge mennesker fra lilleskoler rundt om i landet til 3 dages musik og teater lige før sommerferien. På Stærmose Lilleskole og senere på Lilleskolen Odense har vi deltaget hvert år siden 1986. Enkelte år har det været aflyst, bl.a. under Corona, men også når det ikke har været muligt at finde en lilleskole, der havde pladsen.

Det er nemlig efterhånden 1500 unge og deres lærere, der deltager. De skoler, der lægger hus til, er skoler med megen udenomsplads til både teltlejr og stort cirkustelt, men det er også skoler med en forældregruppe, og ikke mindst lærergruppe, som er klar til at yde det kæmpestore stykke arbejde det er, at få sådan en festival op at køre. 

At spille på scenen til festival er stort. Det er med professionelle lydfolk, og det er med et publikum, der bakker op og har en fest. Det har altid været kulminationen på 3 års arbejde for musik og drama.

Der er mange aktiviteter på festivalen. Bl.a. workshopdag, hvor man f.eks. kan deltage i kor, trommer, drama, smykkearbejde og meget mere. Derudover sættes der gang i fodbold og andre idrætsaktiviteter. Nogle år har der også været billedudstillinger, hvor billedkunst kunne vise noget frem.

På festivalen møder man også nye venner fra de andre skoler i landet, og det sjove er jo, at man kan mødes tre år i træk. Nogle gange er det blevet til venskaber, der holdt efter endt skolegang.

For 9. klasse er det afslutningen på deres skolegang, og dagen efter hjemkomsten er der translokation på Lilleskolen, hvor der uddeles eksamensbeviser, og hvor forældre og søskende er med til at fejre de unge.

Lilleskolefestival 2006 - lejrliv

Afspil video

Lilleskolefestival 2006

Afspil video

Festival

Musikskolen

Dette indlæg er skrevet af Andres Lindø, lærer Lilleskolen siden 2003

Lilleskolens egen musikskole startede i august 2008. Det havde været tydeligt, at der var et behov for at lilleskolebørnene kunne få mulighed for at få endnu mere musik på skolen. Alligevel kom det lidt bag på os, at der var så overvældende interesse for den undervisning, vi kunne tilbyde.

Fra starten af var der mulighed for solo og duo-undervisning i guitar, bas, ukulele, trommer, klaver og sang. Desuden oprettede vi også både Lillekor og Juniorkor. Senere blev det også en fast del af musikskolen, at man kunne gå til dans. I en periode var drama for de mindste også en del af musikskolen, men da dramaundervisning kom på skemaet i indskolingsklasserne, blev holdet naturligt nedlagt igen.

Det har aldrig været muligt at dække al undervisning ind med de faste lærere på skolen, så gennem hele musikskolens historie har vi haft et herligt flow af eksterne undervisere. Det har ofte været studerende fra Odense Musikkonservatorium, der på fineste vis har indgået i teamet omkring Musikskolen og med stort engagement har taget sig godt af eleverne.

Efter et par sæsoners opstart var vi klar til at afholde den første forårskoncert i musikskolen, og det er nu blevet en fast tradition - typisk lige efter påske. En meget fin eftermiddag, hvor vi viser "hvor-er-vi-lige-nu". Alt fra de mindste en-fingers-udgaver af Lille Peter Edderkop til fine klassiske stykker eller små band-ting, der er opstået rundt omkring på duo-holdene. Fællessang er en vigtig del af koncerterne ligesom Lillekoret, traditionen tro, altid åbner koncerten med deres optræden.

Lilleskolens Musikskole har vist sig som en god og holdbar idé, der sæson efter sæson har op mod 80 Lilleskolebørn tilmeldt.

Lavet for Lilleskolen Odense © 2024
Lavet af cka-design
Tidslinje
arrow-upchevron-down-circle